Dlaczego warto jeść truskawki? Smak to nie jedyna zaleta!
Powody, dla których warto zajadać się truskawkami, jest bardzo wiele. Wpływają one na odporność naszego organizmu. Wspomagają naczynia krwionośne. Zawierają minerały, błonnik i witaminy. Mogą je jeść nawet osoby z cukrzycą, ponieważ truskawki obniżają poziom cukru we krwi. Do tego dodają energii i sprawiają, że lepiej się czujemy. Są bardzo cenione ze względu na swoje właściwości. Dlatego też coraz częściej spotykane są w różnych dietach!
Prozdrowotne powody, dla których opłaca się jeść truskawki!
Truskawki są nie tylko smaczne, ale gwarantują też dużo różnych właściwości zdrowotnych. Zalecane są reumatykom, osobom chorym na wątrobę, a także tym, którzy cierpią na schorzenia nerek. W wielu przypadkach są moczopędne. Truskawki mają zbawienny wpływ na pracę serca, obniżają złowrogi cholesterol, a także nadciśnienie tętnicze. Powyższe informacje mogą być zaskakujące, ponieważ mają słodki smak, a przy tym małą ilość kalorii. Dobrze poprawiają apetyt i ograniczają pragnienie! Nie każdy jest świadom, ale truskawki są przydatne przy łagodzeniu niewielkich dolegliwości gardła.
Truskawki są prawdziwą bombą witaminową! Z tego powodu powinny je spożywać osoby cierpiące na anemię. Jednocześnie doskonale wspierają układ odpornościowy!
Truskawki w diecie — jak je jeść?
Znaleźć można wiele przepisów z truskawkami w roli głównej. Często jada się je z cukrem i śmietaną. Inni robią papkę – wyciskają sok widelcem i mieszają wszystko. Truskawki mogą być także podstawą dla wielu koktajli. Standardowy ma w sobie zaledwie dwa składniki – mleko kokosowe i dojrzałe truskawki. Wystarczy wszystko ze sobą zblendować i gotowe! Do standardowego koktajlu możesz dodać płatki owsiane i w ten sposób przygotujesz zdrowe oraz odżywcze śniadanie! Truskawki są bardzo dobrym i smakowitym uzupełnieniem wielu ciast. Można je jadać nie tylko na słodko, ale także w formie bardziej wytrawnej – jak np. sosy do mięsnych potraw.
Zaskakujące ciekawostki o truskawkach!
Zaskakującą wiadomością może być fakt, że truskawki skupiają w sobie o wiele więcej witaminy C, niż owoce cytrusowe, jak pomarańcze, czy cytryny. Czas, w którym są gotowe do spożywania to maj. Dojrzewają jako pierwsze spośród wszystkich owoców na wiosnę. Odmian truskawek jest więcej niż tylko ta czerwona, którą znamy na co dzień. Najciekawsza jest odmiana biała i żółta. Jej smak przypomina nieco ananasa. Ze względu na wysokoką zawartość żelaza, polecana jest dla kobiet!